التهاب تاندون های شانه یا تاندونیت شانه عارضه ای شایع است که در اثر التهاب و تورم تاندون های روتاتور کاف شانه رخ داده و منجر به درد و محدود شدن حرکات شانه می شود.
استفاده بیش از حد از شانه بخصوص در افراد ورزشکاری که استفاده زیادی از اندام های فوقانی خود می کنند مهم ترین عامل در بروز این آسیب ورزشی شایع است.
این عارضه که اغلب در افراد ورزشکار رخ می دهد در صورت عدم درمان و پیشرفت بیماری می تواند منجر به التهاب بورس های شانه و بروز بورسیت شانه نیز گردد.
تاندونیت شانه معمولا با ایجاد پارگی های بسیار کوچک در تاندون های شانه همراه است که منجر به ایجاد التهاب و تورم در مفصل شانه و اطراف آن نیز می شود.
انجام فعالیت های تکراری با دست و شانه ، وارد شدن ضربه شدید در اثر حوادث شدید و ناگهانی و یا انجام ورزش هایی مانند شنا، تنیس، هندبال که نیازمند حرکات مکرر شانه هستند مهم ترین عوامل افزایش دهنده ریسک بروز التهاب در تاندون های شانه و بروز تاندونیت هستند.
رسوب کلسیم در ساختار تاندون که سبب تشدید درد و از دست دادن قدرت و حرکت شانه ، پارگی روتاتور کاف و همچنین مشکلاتی مانند سندرم شانه منجمد از شایع ترین عوارض این آسیب در صورت پیشرفت و عدم درمان به موقع آن هستند.
علائم التهاب تاندون های شانه
- احساس درد و التهاب شانه که سبب ناتوانی در حرکت دادن آن و استفاده صحیح از اندام های فوقانی می شود.
- تسکین درد با استراحت و تشدید آن با فعالیت و حرکت دادن شانه
- تورم و گرمی در مفصل شانه و اطراف آن
- از دست دادن قدرت تحرک شانه
- کاهش شدید دامنه حرکتی شانه
- انتشار درد به سایر اندام ها همچون گردن و بازوها
- حساسیت شانه به لمس و فشار بطوری که با کوچکترین فشاری درد بیمار تشدید می شود.
- گرفتگی عضلات شانه
- شنیده شدن صدا از شانه هنگام حرکات آن
دلایل و عوامل افزایش دهنده خطر
- انجام فعالیت های ورزشی که نیازمند حرکات مکرر دست هستند.
- انجام فعالیت های تکراری مانند خیاطی و نجاری
- افزایش سن ( سبب کاهش خاصیت کشسانی تاندون ها شده )
- وارد شدن ضربه شدید به شانه در اثر حوادث ورزشی یا حوادثی مانند تصادفات رانندگی
- آرتریت روماتوئید
- آرتروز شانه
- استفاده بیش از حد از مفصل شانه
- ناهنجاری های مفصل شانه شانه های جلو آمده
- کشش بیش از حد و غیرطبیعی عضلات اطراف شانه
- انجام فعالیت های ورزشی سنگین بدون آمادگی قبلی
- قرار گرفتن شانه در وضعیت نامناسب حین انجام فعالیت ها
- انجام نادرست تکنیک های ورزشی
- آسیب های مفصل شانه در گذشته
- اختلال در خونرسانی به شانه
روش های درمان التهاب تاندون های شانه
برای درمان تاندونیت شانه ابتدا باید عامل زمینه ای آسیب نیز شناسایی و آن نیز تحت درمان قرار بگیرد.
استراحت و کاهش میزان فعالیت ، اجتناب از انجام هرگونه فعالیتی که موجب تشدید درد شانه می شود ، استفاده زا آتل برای کاهش تحرک شانه ، استفاده از کمپرس سرد و همچنین مصرف داروهای تسکین دهنده درد از راهکارهای عمومی در کمک به تسکین درد و سایر عوارض ناشی از این آسیب هستند که به مبتلایان توصیه می شود.
فیزیوتراپی به عنوان موثرترین روش غیرجراحی درمان التهاب تاندون های شانه شناخته می شود که علاوه بر کمک به کاهش احساس درد در بهبود دامنه حرکتی شانه و تقویت مفصل شانه پس از این آسیب نیز موثر است.
فیزیوتراپیست برای درمان این آسیب شایع علاوه بر تجویز تمرینات ورزشی از مدالیته هایی همچون لیزر پرتوان ، اولتراسوند و درمان های دستی نیز بهره می برد.
در صورتی که اسیب ایجاد شده بحدی جدی باشد که با راهکارهای ذکر شده قابل کنترل و بهبود نباشد جراحی به عنوان آخرین گزینه انجام می گیرد.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپیست سید علیرضا هاشمی مقدم – فیزیوتراپی در ونک – فیزیوتراپی خوب در ملاصدرا – فیزیوتراپی خوب در غرب تهران – لیزر پرتوان در غرب تهران